¬аше

 

Rambler's Top100

счетчик посещений скачать

ѕробки в ћоскве на яндекс

Rating All.BY

Ќаш чат >>>



 

 

¬опрос Ч ответ



ћене ц≥кавить, коли сл≥д укривати лозу на зиму ≥ ¤к це краще зробити: вкладати њњ пр¤мо на землю чи щось п≥дстел¤ти, засипати зверху землею чи накривати чимось? ј ще розкаж≥ть, будь ласка, коли розкривають лозу п≥сл¤ зим≥вл≥?

ƒ.¬исоцький,м. ћиколањв
¬ укривн≥й зон≥ виноградарства кущ≥ на зиму вкривають п≥сл¤ листопада. якщо в≥н не в≥дбувс¤, то, ор≥Їнтуючись на погодн≥ умови, краще це зробити в жовтн≥. «азвичай виноградн≥ кущ≥ вкривають землею, нагортаючи на рукави ≥ однор≥чн≥ пагони, ¤к≥ пригнули до земл≥, ірунт так, щоб над пагонами був шар земл≥ завтовшки 20Ч25 см. ƒе¤к≥ аматори вкривають кущ≥ городн≥м бадилл¤м ≥ лише зверху насипають трохи земл≥, ≥нш≥ використовують солому ≥ мати з очерету. ќстанн≥м часом багато аматор≥в широко застосовують дл¤ укритт¤ пол≥етиленову пл≥вку, стверджуючи, що п≥д нею добре збер≥гаютьс¤ в≥чка. Ќапровесн≥ кущ≥ в≥дкривають, т≥льки-но ірунт дозволить працювати на д≥л¤нц≥. Ѕезумовно, кожен господар самост≥йно вир≥шуЇ, коли найкраще це зробити, але до кв≥тн¤ кущ≥ мають бути обовТ¤зково в≥дкрит≥.

¬ир≥шив звернутис¤ до досв≥дчених виноградар≥в з проханн¤м розпов≥сти, чи можна висаджувати чубуки у зат≥нених м≥сц¤х, зокрема б≥л¤ іанку, а коли вони виростуть, лоза плестиметьс¤ по осв≥тлен≥й сонцем ст≥н≥?

—. равчук,«апор≥зька обл.
¬иноград Ц св≥тло- ≥ теплолюбна рослина, тому прийн¤то його вирощувати у п≥вденних районах, п≥дбираючи найосв≥тлен≥ш≥ й нагр≥т≥ сон¤чними промен¤ми схили. ѕроте, ¤кщо рослини, ¤к≥ виросли у зат≥нку, пот≥м отримуватимуь багато св≥тла, ¤к у даному випадку, то можна виростити виноград ≥ так. ”зимку чубуки раджу посадити в пол≥етиленовий пакет з-п≥д молока чи кеф≥ру Їмн≥стю 1 л так, щоб њхн≥ пТ¤тки були розташован≥ посередин≥ пакета. ¬≥дкриту частину чубука краще запараф≥нувати за температури не вище 70о— або вмочити у глин¤ну бовтанку й накрити на 15Ч20 дн≥в пол≥етиленовим пакетом, щоб чубук не п≥дсох. ѕакет з чубуком сл≥д поставити у тепле м≥сце при температур≥ 25Ч28о—. ƒо розпусканн¤ в≥чка його можна збер≥гати у темному м≥сц≥, а пот≥м обовТ¤зково на осв≥тленому (на п≥дв≥конн≥). „ерез 20Ч25 дн≥в повинне прокинутис¤ в≥чко. •рунт систематично зволожують, надлишкова волога маЇ вит≥кати через 2Ч3 отвори, ¤к≥ робл¤ть внизу. ” травн≥ рослинки сл≥д загартувати прот¤гом 15 дн≥в на в≥дкритому пов≥тр≥ у зат≥нку, 5 дн≥в Ц по п≥вдн¤ на сонц≥ та в зат≥нку, а пот≥м ще 10 дн≥в на сон¤чному м≥сц≥. ѕ≥сл¤ цього можна њх висаджувати на пост≥йне м≥сце, залишивши на саджанц¤х по одному пагону ≥ прищипнувши пасинки. ѕоливати рекомендують щотижн¤ теплою водою за температури до 50о—, наливаючи по 1 в≥дру п≥д кожний саджанець. “ака рослина швидко ростиме ≥ виберетьс¤ на осв≥тлену д≥л¤нку паркану, ст≥ну будинку чи ≥ншу опору, буде добре рости ≥ щедро плодоносити.

Ўановна редакц≥¤! «вертаюс¤ до вас ≥з проханн¤м. –озкаж≥ть, будь ласка, чи розмножують виноград д≥ленн¤м куща? якщо так, то в ¤к≥ строки це краще робити?

¬. острицька,м.  ривий –≥г
¬ласне нар≥зуванн¤ чубук≥в винограду Ц це ≥ Ї д≥ленн¤ куща на чубуки ≥ кущ. ћожливим Ї також розмноженн¤ куща за допомогою в≥дсадк≥в, коли один з пагон≥в прикопують ≥ з нього виростаЇ могутн≥й кореневласний саджанець (рис. 1). ј ще можна з одного довгого пагона виростити к≥лька саджанц≥в. “ак≥ в≥дсадки називають УкитайськимиФ (рис. 2). ўоб улаштувати в≥дсадок, на краю рукава в≥дбирають довгий визр≥лий паг≥н ≥ укладають його у р≥вчачок, викопаний уздовж р¤ду на глибину 20Ч25 см. ѕаг≥н сл≥д обовТ¤зково пришпилити, щоб в≥н випадково не п≥дн¤вс¤, ≥ засипати його ірунтом. ѕопередньо р≥вчачок добре зволожують. ѕрисипану землю також добре поливають ≥ зверху, коли вода вберетьс¤, мульчують. ѕаг≥н присипають землею шаром 10 см. ¬ м≥ру росту зелених пагон≥в ірунт п≥дсипають. ѕопередньо його сл≥д добре полити водою ≥з додаванн¤м м≥нерального п≥дживленн¤ з розрахунку на 10 л води по 20 г азоту, фосфору ≥ кал≥ю. « часом, в м≥ру росту, пагони пасинкують ≥ п≥двТ¤зують до к≥лочк≥в. ¬осени п≥сл¤ листопада паг≥н в≥дкопують ≥ розр≥зують на окрем≥ саджанц≥. ¬≥дсадки робл¤ть навесн≥ до розпусканн¤ бруньок.

Ўвидко промине ос≥нь ≥ настануть зимов≥ холоди, а з ними у багатьох виноградар≥в виникаЇ безл≥ч нерозвТ¤заних питань ≥ проблем, ¤к≥ важко вир≥шити самотужки. ƒе¤к≥ з них турбують ≥ мене, тому ¤ вир≥шив звернутис¤ до редакц≥њ. –озкаж≥ть, будь ласка, ¤к визначити збережен≥сть в≥чок п≥сл¤ зим≥вл≥, плодоносн≥сть бруньок ≥ навантаженн¤ кущ≥в винограду при наступному обр≥зуванн≥ навесн≥.

≤.ѕетрусенко, ињвська обл.
¬иноградне в≥чко розташоване на вузл≥, на подушечц≥ п≥дстилаючого шару, ≥ складаЇтьс¤ з головноњ (центральноњ) найрозвинут≥шоњ бруньки та 2Ч3 менш розвинутих бруньок зам≥щенн¤. Ќа п≥дстилаючому шар≥ закладен≥ також зачатки найменш розвинутих 4Ч5 бруньок зам≥щенн¤, ¤к≥ можна добре розгл¤нути п≥д м≥кроскопом чи зб≥льшувальним склом. √оловна брунька найдиференц≥йован≥ша ≥ найплодоносн≥ша. якщо в≥чко не пошкоджено у зимовий пер≥од, то в першу чергу навесн≥ розвиваЇтьс¤ головна брунька, що несе на соб≥ найб≥льше суцв≥ть. ќсь чому фах≥вц≥ рад¤ть зак≥нчувати обр≥зуванн¤ кущ≥в до початку проростанн¤ бруньок, ¤к≥ в цей пер≥од надзвичайно н≥жн≥, молод≥ пагони з головних бруньок легко ламаютьс¤, а в≥дтак гинуть найплодоносн≥ш≥ частини рослини. ” даному випадку, ¤к ≥ п≥сл¤ загибел≥ головноњ бруньки в≥д низьких температур у зимовий пер≥од, через 10Ч20 дн≥в, залежно в≥д погодних умов, починаЇ рости одна з найкраще сформованих бруньок зам≥щенн¤, ¤ка, зазвичай, менш плодоносна, н≥ж головна. якщо загинуть бруньки зам≥щенн¤, то через певний час починаЇ пробуджуватис¤ одна з найрозвинут≥ших бруньок, розташованих на п≥дстилаючому шар≥. як правило, це безпл≥дн≥ бруньки.  оли ж зимовими морозами пошкоджений (вимерз) ≥ п≥дстилаючий шар зимуючого в≥чка, то таке в≥чко вважають загиблим. ѕошкоджен≥ бруньки або в≥чко мають темний чи коричнюватий кол≥р, здоров≥ ж бруньки Ч зеленого кольору, а м≥ж лусочками повстисте опушенн¤ коричнюватого кольору. як же розр≥зати в≥чко, щоб визначити його життЇв≥сть? ќднор≥чний паг≥н беруть у л≥ву руку, а правою гострим лезом вподовж пагона по центру розр≥зують в≥чко до п≥дстилаючого шару ≥ в≥дгортають лезом в≥др≥зану половинку в≥чка. Ќа частин≥ в≥чка, що залишилас¤ на пагон≥, мають бути ч≥тко видн≥ головна ≥ дв≥ або одна бруньки зам≥щенн¤. якщо вс≥ вони зеленого кольору ≥ не мають коричневих пл¤м, то в≥чко здорове, коли ж головна брунька (а вона найуразлив≥ша) маЇ коричнювате забарвленн¤, значить вона загинула. “ак огл¤дають в≥чка в≥д першого до восьмогоЧдес¤того (на довжину майбутнього обр≥зуванн¤ плодовоњ стр≥лки) ≥ дан≥ про стан бруньок записують у зошит. ѕот≥м п≥драховують, ск≥льки ви¤вили загиблих головних бруньок ≥ повн≥стю в≥чок. якщо взимку загинуло 30% в≥чок, то на ст≥льки ж зб≥льшують њхню к≥льк≥сть навесн≥ п≥д час обр≥зуванн¤, а вже в процес≥ зеленого обламуванн¤ коригують остаточне навантаженн¤. јкадем≥к —.ј.ћельник свого часу вчив, ¤к можна просто встановити навантаженн¤ в≥чками на кущ, щоправда дл¤ цього необх≥дно знати основн≥ б≥олог≥чн≥ особливост≥ сорту. ќтож, п≥драхуЇмо. Ќам необх≥дно отримати з 1 гектара 70 ц винограду. —ередн¤ маса грон даного сорту Ч 100 г. Ќа зеленому пагон≥ звичайно буваЇ в середньому 1,5 грона. ѕлодоносних пагон≥в у сорту 80%, а загиблих в≥чок п≥сл¤ зими було, скаж≥мо, 50%. “обто ми повинн≥ п≥д≥брати саме таку к≥льк≥сть залишених здорових в≥чок на кущ, ¤ка забезпечить отриманн¤ 70 ц винограду з 1 гектара. Ќаприклад, ¤кщо нам≥тили залишити 60 в≥чок на кущ, а з них, ¤к нам в≥домо, 50% загиблих, то на кущ≥ буде лише 30 здорових в≥чок. « них т≥льки 80% в≥чок Ї плодоносними, тобто на кущ≥ буде 24 плодоносних пагони, з кожного з них у середньому матимемо 1,5 грона. ќтже, на кущ≥ буде 48 грон по 100 г кожне, тобто запланований урожай становитиме 4,8 кг на кущ. Ќа гектар≥, зазвичай, вирощують 2000 кущ≥в, а це означаЇ, що врожай становитиме 96 ц, отже 60 в≥чок Ц це багато. ѓхню к≥льк≥сть краще зменшити, залишивши близько 50 в≥чок. ƒосл≥дниками встановлено, що плодоносн≥сть головних бруньок по довжин≥ пагона у р≥зних сорт≥в неоднакова, та й залежить вона в≥д того, у ¤ких погодних умовах у пер≥од вегетац≥њ формуЇтьс¤ зимуюче в≥чко винограду. “ак, нижн≥ в≥чка на зеленому пагон≥ формуютьс¤ за менш спри¤тливих погодних умов весни (травень). ќкр≥м того, в цей пер≥од рослина витрачаЇ велику к≥льк≥сть поживних речовин на розвиток кореневоњ системи п≥сл¤ зими, на р≥ст однор≥чного приросту, листк≥в, суцв≥ть, тому нижн≥ в≥чка приблизно з 1 по 3Ч4 у б≥льшост≥ сорт≥в винограду менш плодоносн≥, н≥ж з 5 по 8Ч10 в≥чко, що формуютьс¤ за спри¤тлив≥ших умов вл≥тку, коли сам кущ уже сформувавс¤ ≥ витрачаЇ менше поживних речовин на розвиток корен≥в, пагон≥в тощо. “а й асим≥л¤ц≥йний апарат на цей час найб≥льш розвинутий. ќтже, враховуючи стан зимуючих в≥чок по довжин≥ пагона, ≥ обр≥зують виноград на в≥дпов≥дну довжину плодових стр≥лок. ™ сорти, у ¤ких перш≥ 1Ч5 в≥чок в≥д основи пагона мають високу плодоносн≥сть. ” такому раз≥ застосовують коротке обр≥зуванн¤, залишаючи на кущ б≥льшу к≥льк≥сть коротко обр≥заних пагон≥в ( аберне, ќдеський чорний). —толов≥ сорти з великими гронами також обр≥зують коротко. √оризонтальне або похиле п≥двТ¤зуванн¤ обр≥заних довго стр≥лок плодоношенн¤ у цьому випадку не потр≥бне. ” решти районованих сорт≥в винограду зазвичай плодов≥ стр≥лки обр≥зують на середню довжину Ц на 5Ч7 в≥чок, а у сорту –кацител≥ Ц на 7Ч9 в≥чок. ўодо запланованоњ врожайност≥, то на незрошуваних д≥л¤нках, ¤к зазначалос¤ вище, планують урожайн≥сть 70 ц/га. јматори-виноградар≥ вважають, що на рентабельному винограднику столових сорт≥в кожен кущ маЇ давати 15Ч17 кг винограду.  оли на кущ≥ столового сорту з великими гронами залишити п≥д час обр≥зуванн¤ 50 в≥чок, з ¤ких 25 в≥чок жив≥, а з них 50% плодоносн≥, то це буде 12 пагон≥в на кущ, кожний з ¤ких матиме приблизно 1,2 грона. якщо середн¤ маса грона 900 г, то кожний плодоносний паг≥н даватиме 900 х 1,2 = 1080 г ¤г≥д винограду. “аких пагон≥в на кущ≥ 12, а в≥дтак урожай з нього становитиме близько 13 кг винограду. ќтже, навантаженн¤ можна зб≥льшити ще на 5Ч10 в≥чок. Ќа столових сортах з великими гронами п≥д час зеленого обламуванн¤ сл≥д залишати ≥ частину безпл≥дних пагон≥в, ¤к≥ здеб≥льшого розташован≥ на сучках зам≥щенн¤. ўоб забезпечити добрий розвиток кущ≥в за такого навантаженн¤ врожаЇм, необх≥дно добре догл¤дати за ними: поливати прот¤гом вегетац≥њ, п≥дживлювати. —л≥д зазначити, що столов≥ кущ≥ винограду менш ст≥йк≥ до низьких температур узимку ≥ б≥льш≥сть з них витримують морози до Ц21Ч23о—. “ому в багатьох рег≥онах ”крањни вони потребують укритт¤ на зиму землею, бадилл¤м чи пол≥етиленовою пл≥вкою. ўодо останньоњ, то њњ необх≥дно зн≥мати одразу п≥сл¤ того, ¤к мине сильне похолоданн¤, бо п≥д час в≥длиг п≥д пл≥вкою створюватиметьс¤ парниковий ефект, а в≥дтак в≥чка можуть передчасно прорости ≥ легко пошкоджуватимутьс¤ нав≥ть невеликими морозами. ќтже, правильне навантаженн¤ кущ≥в в≥чками ≥ врожаЇм позитивно позначаЇтьс¤ на формуванн≥ майбутнього ¤к≥сного врожаю ≥ повноц≥нних пагон≥в, ¤к≥ необх≥дн≥ дл¤ навантаженн¤ кущ≥в наступного року.

—тр. 1 2 3 4 5 6 7








—делать стартовой сделать стартовой «анести в избранное в избранное

Ќад созданием сайта работали:  исленко ќ. и ќвсиенко –. (Copyright © 2006-2007)
ѕубликаци¤ материалов сайта разрешена только с об¤зательным указанием ссылки на данный сайт
Сайт создан в системе uCoz