Ваше

 

Rambler's Top100

счетчик посещений скачать

Пробки в Москве на Яндекс

Rating All.BY

Наш чат >>>



 

 

ЛУЧШИЕ СОРТА



Класифікація сортів та їx опис

На сьогодні у cвіті налiчується близько 6 тисяч copтів винограду. 3 кожним роком з'являються сотні нових. Існує цiла наука, що вивчає сорти винограду — ампелографiя, яка розподiляє їх за певними група­ми, тобто класифiкує. Але пiдходи до класифiкації бувають рiзнi. На­приклад, виноград розподiляється за призначенням — столова i технiчна групи copтів;
--за походженням — євро­пейськi, американськi, європейсь­ко-амурські тощо.
--за строками достигання — ранньостиглi, середньостиглi й пiзньостиглi сорти;
Для Лiсостепу i Полiсся Україiни найприйнятнішим є подiл copтів щодо клiматичних умов, тобто — неукривнi, напiвукривнi та укривнi. До цих груп належать сор­ти, рiзноманiтнi за походженням, за строком достигання i призначен­ням. Але оскiльки клiматичнi умо­ви — основний лiмiтуючий фактор, то ми користуємося саме таким подiлом.

Неукривні сорти

До цiєї групи належать, в основному, сорти iзабельного (амери­канського) походження, cтворені на основі одного з американських видiв винограду лисячого (Vitis labruska). У селекції цих copтів також беруть участь iншi американські види V.vulpina, V.aestivalis, V.limecumii та iн., а також вино­град європейський (V.vinifera). Haвіть Iзабеллу не можна вважати чисто лабрусковим сортом через те, що вона виведена шляхом гiбриди­зації V.labruska х У.vinifera. Цi сорти високоморозостiйкi. Cуворі зими вони переносять без укриття, до того ж стiйкi проти мiльдью, майже не уражуються фiлоксерою. 3а смаком та величиною грон вони поступаються європейським сортам. Характерний суничний (iзабельний) присмак не всім смакує, але для центральних та пiвнiчних областей Укpaїни цi сорти мають чудовi пер­спективи. До того ж такі iзабельнi сорти, як Oнтаріo, Сенека, Бала­банiвський, мають досить гар­монiйний смак i, на наш погляд, не поступаються "європейцям". У зарубiжнiй фаховiй лiтературi побутує думка, що лабрусковi сорти винограду мiстять канцерогенні ре­човини, шкідливі для здоров'я. Ця думка, підхоплена нашими вино­градарями-аматорами, знайшла мiсце в перiодицi. Дослiдження еко­логiчної лабораторiї УДЕНЦ таких речовин в ягодах copтів цiєї групи не виявили, що пiдтверджується й iншими науковими дослiдженнями. Неукривні сорти унiверсальнi: придатні для споживання в свiжо­му вигляді i для технiчної пере­робки (соки, компоти, вино). Ок­pемі з них (Лідія, Христина, Ноа, Eкстра та ін.) вирощують в Україні давно — ще з кінця XIX ст. Багато перспективних iзабельних copтів завiз iз Пiвнічної Америки у 30-х роках академік М.I.Вавiлов. Їх культивували поблизу Сочi у Якiрнiй Щiлинi. Пiсля того, як вченого репресували, колекцiю iзабельних copтів було знищено, лише зусиллями ентузiастiв був збережений сортовий фонд. Ще од­на особливiсть цих copтів — вони є чудовим матерiалом для селек­цiйної роботи. Схрещування їх з європейськими сортами дає гiбриди, якi поєднуютъ у собi найкращi властивостi батькiвських лiнiй. Наприклад, сорт Саманта — отриманий від схрещування iзабельного Сенеки з "європейцем" 3олотистим стійким — морозо- i хворобо­стiйкий, має красиве велике гроно з смачними ягодами. У наданому нижче описi вiдсутнi найпоширенiшi для нашої мiсцевості (Київська обл., Україна) сорти — Лiдiя та Iзабелла, — бо розповiдь про них досить широко подається в різних виданнях.

Альфа

Сорт американського походження, один з найневибarливiших i морозостiйких. Може вирощуватись i далi на пiвнiч вiд наших районiв, аж до широти Пiдмосков'я в Росiї. Кyщi сильнорослi. Стебла з довгими мiжвузлями та великими, опушени­ми знизу листками. Грона середньо­го розмiру, нещiльнi, округлої фор­ми. Ягоди великi — 5 г, солодкi, з сильним суничним присмаком. Що­до кольору — прийнято розрiзняти три форми: Альфа чорна, Альфа ро­жева i Альфа бiла. Найкращою се­ред них вважаєтъся Альфа рожева. Достигає в кiнцi серпня. Високовро­жайний сорт. 3а аркового форму­вання можна зiбрати понад 50 кг ягiд з куща.

Ананаснии (Золотий мускат)

Виведений у CШA мiжвидовий гiбрид мiж V.labruska х V.vinifera. У 1937 р. був завезений ак. M.I.Ba­вiловим до ампелографiчної колекцiї Сочинського опорного пунк­ту виноградарства (Якiрна Щiлина) Всесоюзного iнституту рослин­ництва. У Киевi вирощується з 1947 р. Сорт пiзнього строку дости­гання. В умовах Киева достигає в кiнцi вересня — на початку жовт­ня. Кущi сильнорослi, придатнi для аркового формування. Характерна ознака сорту — великi трилопатевi листки, знизу опушенi, а зверху вкритi ледь помiтними бiлуватими плямами. Кiнчик пагона, що росте (коронка), рожевого кольору, по­хилений. Грона масою до 1 кг i бiльше. Ягоди дуже великi – 5—­7 г. При повному достиганнi мають смарагдово-бурштиновий колiр. Смак та аромат – cвоєрідний і неповторний, за що сорт i дiстав свою на­зву. Biн може стати окрасою будь-­якого виноградника i гордiстю кожного садiвника. Лише садити треба з пiвденного боку, щоб дiлянка добре обiгрiвалась сонцем. Сорт високозимостiйкий. Витримує морози до мунс 30оС. Вiдмiчається незнач­не ураження ягiд мiльдью в сприятливі для хвороби роки. Рекомендоване обрiзування на 5—8 вiчок.

Ананасний ранній

Отриманий А.О.Кондрацьким схрещуванням сортів Перлина Саба і Ананасний. Кущ сильнорослий, лоза коричневого кольору, визріває на 90—95%. Листки великі, з силь­ним білуватим опушенням знизу. Коронка має біло-рожеве забарвлен­ня. Грона нещільні, масою 180—­250 г, ягоди овальної форми, масою 5 г, молочно-салатного кольору, солодкі. Аромат та присмак ананасові. Достигає 1—5 вересня. 3а ар­кового формування дає до 50 кг і більше ягід з куща. Сорт витримує морози до мінус 30оС. Виро­щується на Київщині в основному без укриття. Мільдью вражається слабо. Відмічено високий процент укорінення в шкілці. Реко­мендоване обрізування на 5—6 вічок.

Балабанівський

Отриманий шкільним вчителем А.В.Топольським з села Балабанівка Оратівського р-ну Вінницької обл. схрещуванням сортів Вільдер і Мускат гамбурзький. Кущі сильно­рослі, листки красиві, темно-зелені, опушені знизу. Грона нещільні, се­реднього розміру, видовженої фор­ми. Ягоди круглі, масою 3—5 г. Колір — темно-рожевий. Смак ­гармонійний, дуже приємний. До­стигає в кінці серпня. Врожайність помірна, але через чудовий смак заслуговує на увагу. Стійкий до моро­зу і хвороб.

Армалага

Отриманий у США в другій половині ХІХ ст. у резуль­таті міжвидової гібридизацiї між VJabruska х У.уіпі­fera x V.limecumii. Кущі сильно­рослі. Листки великі, сильнороз­січені, трилопатеві, знизу дуже опушені. Грона середнього розміру; масою до 200 г. Ягоди великі — 5 г, білого кольору, солодкі, з приєм­ним смаком. Стиглі мають чудовий аромат. Ця властивість притама­нна ще двом сортам цієї групи: Люсіль і Дезі. Високоврожайний сорт. На кожній плодовій гілочці закладається по 3—4 грона. Потре­бує великої площі живлення, висо­кого рівня агротехніки та нормування при обрізуванні грон. Можна ви­рощувати за аркового формування. Сорт морозостійкий, врожайний, стійкий до хвороб. Достигає на по­чатку вересня. Незважаючи на оригінальні смакові якості та інші позитивні характеристики, сорт маловідомий, хоча заслуговує на визнання.

Буффало

Сорт американського походжен­ня. Кущі сильнорослі. Лоза темно­коричневого кольору. Листки ве­ликі, з повстяним опушенням. Грона середнього розміру, округло­конічної форми. Мають класичний "ізабельний" вигляд. Ягоди темно­-синього, майже чорного кольору, масою до 5 г, дуже смачні (у цій групі). Надзвичайно врожайний сорт. На аркових формуваннях дає до 100 кг ягід з куща. Мільдью не уражується. Достигає на початку вересня. Непо­требує укриття. Рекомендоване обрізування на 7—9 вічок. Виведений у CШA мiжвидовий гiбрид мiж V.labruska х V.vinifera. У 1937 р. був завезений ак. M.I.Ba­вiловим до ампелографiчної колекцiї Сочинського опорного пунк­ту виноградарства (Якiрна Щiлина) Всесоюзного iнституту рослин­ництва. У Киевi вирощується з 1947 р. Сорт пiзнього строку дости­гання. В умовах Киева достигає в кiнцi вересня — на початку жовт­ня. Кущi сильнорослi, придатнi для аркового формування. Характерна ознака сорту — великi трилопатевi листки, знизу опушенi, а зверху вкритi ледь помiтними бiлуватими плямами. Кiнчик пагона, що росте (коронка), рожевого кольору, по­хилений. Грона масою до 1 кг i бiльше. Ягоди дуже великi – 5—­7 г. При повному достиганнi мають смарагдово-бурштиновий колiр. Смак та аромат – cвоєрідний і неповторний, за що сорт i дiстав свою на­зву. Biн може стати окрасою будь-­якого виноградника i гордiстю кожного садiвника. Лише садити треба з пiвденного боку, щоб дiлянка добре обiгрiвалась сонцем. Сорт високозимостiйкий. Витримує морози до мунс 30оС. Вiдмiчається незнач­не ураження ягiд мiльдью в сприятливі для хвороби роки. Рекомендоване обрiзування на 5—8 вiчок.

Вільдер (Уайлдер, Уїльдер)

Виведений 1858 р. у США (штат Массачусетс) шляхом схрещування сортів Картер і Блек Гамбург. Лист­ки великі, неправильної форми, ок­руглі, з цільним краєм. 3низу ма­ють повстяне опушення. Квітки функціонально жіночі. Грона неве­ликі, з одним, інколи з двома кри­лами, нещільні, середньої щіль­ності. Ягоди круглі чи ледь овальні, масою 3—5 г. Колір фіолетово-чорний з густим пруїновим нальотом. М'якуш соковитий. Сорт досить врожайний, морозостійкий. Відмі­чається невелике ураження листків мільдью. Достигає на початку ве­ресня. Придатний для довгого зберігання.

Балабанівський

Отриманий шкільним вчителем А.В.Топольським з села Балабанівка Оратівського р-ну Вінницької обл. схрещуванням сортів Вільдер і Мускат гамбурзький. Кущі сильно­рослі, листки красиві, темно-зелені, опушені знизу. Грона нещільні, се­реднього розміру, видовженої фор­ми. Ягоди круглі, масою 3—5 г. Колір — темно-рожевий. Смак ­гармонійний, дуже приємний. До­стигає в кінці серпня. Врожайність помірна, але через чудовий смак заслуговує на увагу. Стійкий до моро­зу і хвороб.

Делавар червоний

Виведений А.Томпсоном у США (штат Огайо) у 1879 р. Це складний міжвидовий гібрид між V.labruska х V.baurguiniana х У. vinifera. У нашій країні пошире­ний у 3акарпатті. Кущі середньорослі, з короткими міжвузлями. Стебла і листкові черешки червону­ваті. Листки трилопатеві, середньо­розсічені. Грона дрібні, щільні, ви­довженої форми. Ягоди дрібні, ма­сою 1—2 г, рожевого кольору, з пруїновим нальотом, солодкі, із своєрідним ізабельним смаком. Сорт високоврожайний. 3а арково­го формування можна зібрати понад 50 кг ягід з куща. Їх спожива­ють свіжими та використовують для технічної переробки. Рекомен­доване обрізування на 6—8 вічок.

Екстра

Сорт американського поход­ження. Під назвою Ельсинбург з 1927 р. його вирощували в Київ­ському акліматизаційному саду. Нині вирощують в ЦБС ім. М.Гриш­ка НАН України. Невибагливий до умов вирощування, морозостій­кий, середньопізнього строку достигання (друга половина верес­ня). Лоза визріває добре. Листки серцеподібної форми з дещо блис­кучою поверхнею. Квітки двоста­теві. Грона середнього розміру, ок­руглі. Ягоди рожево-фіолетового кольору, масою 3—5 г, з характер­ним мускатним смаком і арома­том. Сорт врожайний. Відмі­чається ураження ягід мільдью. Рекомендоване обрізування на 5—­7 вічок.

К-З90

Отриманий А.О.Кондрацьким у Києві від схрещування сортів Перлина Саба і Лідія. Кущі сильно­рослі. Листки слаборозсічені, з ледь помітним опушенням з нижнього боку. Грона нещільні. Ягоди світло­-зеленого кольору, масою 3—5 г. Смак солодкий, простий. Вро­жайність помірна. Достигає в кінці серпня. Сорт невибагливий до умов вирощування. Рекомендоване обрізування на 5—7 вічок.

К-878 (Ніжний)

Виведений А.О.Кондрацьким від схрещування сортів Вільдер і Пер­лина Саба. Кущі середньорослі, з короткими міжвузлями, листки слаборозсічені, ледь опушені знизу. Грона середнього розміру, округлі, гарно­го вигляду. Ягоди рожево-фіолето­вого кольору, масою 3—5 г, со­лодкі, з приємним мускатним сма­ком і ароматом. Врожайність серед­ня. Листки слабко уражуються мільдью. Рекомендоване обрізуван­ня на 4—6 вічок.

Ліндлей

Завезений М.І.Вавіловим з Північної Америки. В центральних та північних областях України сорт малопоширений. Кущі сильнорослі, лоза світло-коричневого кольору. Листки великі, слаборозсічені, зни­зу опушені. Грона середнього роз­міру, одномірні, щільні. Ягоди ро­жево-фіолетового кольору, масою 3—5 г. Сорт подібний до Російсько­го конкорду. Відрізняється від останнього двостатевими квітками, має вищі смакові якості, ніжну шкірку та неослизнений м'якуш. Високоврожайний, достигає в дру­гій декаді вересня. Невибагливий до умов вирощування. Стійкий до хвороб. Рекомендоване аркове фор­мування та обрізування на 5—7 вічок.

Люсіль

Сорт американського походжен­ня. Кущі сильнорослі. Лоза світло­коричневого кольору. Листки ма­ють гостру верхівку, знизу опушені. Квітки двостатеві. Грона щільні, видовжені, добре випов­нені, масою 150—200 г. Ягоди рожевого кольору, масою 3—5 г, солодкі. Аромат сильний, своє­рідний, квітковий. При достиганні ягід пахощі розносяться навкруги. Чудовий сорт для технічної переробки. Особ­ливо смачний джем. У вині аромат не зберігається. Сорт один з найморозостійких. У групі не­укривних. Врожайність середня. Достигає в кінці серпня. Стійкий до хвороб.

Ноа (Фрага албе)

ВиведениЙ у США шляхом схре­щування. V.labruska x Y.riparia. Кущі середньорослі, з короткими міжвузлями. Листки великі, округлі, слаборозсічені, трилопатеві, знизу вкриті густим павутинним опушенням. Квітки двостатеві. Гро­на середнього розміру, конічні, з одним крилом, середньощільні. Ягоди дрібні, масою 1—2 г, світло­зеленого кольору, зі слабким жов­туватим відтінком, шкірка тонка. М'якуш слизистий, з ізабельним ароматом. Смак солодкий, простий. Високоврожайний сорт. Достигає в кінці серпня. Стійкий до морозу і хвороб. За нашими спостереження­ми, ягоди при достиганні можуть осипатися. Щоб запобігти цьому, потрібно полити.

Онтаріо

Сорт американського походжен­ня. Виведений на Нью-Йоркській дослідній станції шляхом схрещу­вання сортів Уінчель і Даймонд. Кущі середньорослі. Листки дуже великі, три-, рідше п'ятилопатеві, знизу мають щетинисто-павутинне опушення. Верхівки стебел біло-ро­жевого кольору. Квітки двостатеві. Грона середнього розміру, цилін­дричні, іноді з крилом, середньощільні. Ягоди круглі, зеленувато-­білого кольору, при повному дости­ганні із золотистим відтінком, се­реднього розміру та великі. Смак ізабельний. Сорт один із найсмач­ніших у даній групі. Морозостійкий, ранньосереднього строку достигання, врожайність середня. Стебла визрівають добре, мільдью уражується слабо.

Поклінктон

Сорт завіз в Україну із Франції видатний авіаконструктор О.К.Антонов, передав на розмноження до Київського опорного пункту вино­градарства і активно пропагував його. Кущі сильнорослі, з великими міжвузлями. Придатні для арково­го формування. Листки середнього розміру, знизу опушені, зверху є світлі плями. Грона середнього розміру, округлі, нещільні. Ягоди білого кольору, масою 3—5 г, со­лодкі, з приємним ароматом. Урожайність помірна. Достигає в другій—третій декадах вересня. Зи­мостійкий сорт. Ураження хвороба­ми не помічено. При розмноженні в шкілці має низький процент укорінення. Рекомендоване обрізу­вання на 5—7 вічок.

Російський конкорд

Виведений І.В.Мічуріним шля­хом добору сіянців від вільного запилення сорту Конкорд амери­канський (Ізабелла Банська). Один із найпоширеніших на півночі Ук­раїни. Невибагливий до умов виро­щування, досить морозостійкий, середнього строку достигання (перша половина вересня). Лоза визріває добре. Листки характер­ної ізабельної форми, знизу опу­шені. Квітки функціонально жіночі, тому для нормального плодо­ношення потрібен copт-запилювач (найкраще сорт Екстра). Грона середнього розміру, округлі. Ягоди рожево-фіолетового кольору, cepeд­нього розміру, з характерним мус­катним присмаком. Цей сорт вико­ристовується також як декоратив­ний. За нашими спостереженнями, хворобами не уражується.

Сенека

Сорт американського походжен­ня. В перші роки після садіння характерний слабкий ріст, який на­далі нормалізується. Дає високі врожаї на невеликих арочних фор­муваннях. Грона середнього роз­міру, масою до 250 г, конічні, се­редньої щільності. Ягоди великі, 3—5 г, округлі, білого кольору. Смак дуже приємний, гармоній­ний, чим цей сорт вигідно від­різняється від інших. Врожай до­стигає на початку, вересня. Сорт слабо уражується мільдью. За чу­довий смак заслуговує на значно більше поширення.



Неукривнi сорти | Напівукривні сорти | Укривні сорти | <

Сделать стартовой сделать стартовой Занести в избранное в избранное

Над созданием сайта работали: Кисленко О. и Овсиенко Р. (Copyright © 2006-2007)
Публикация материалов сайта разрешена только с обязательным указанием ссылки на данный сайт
Сайт создан в системе uCoz