--Приветствие посетителя -------------------------------------------------------------------------------->
- ВЕТ -------------------------------------------------------------------------------->
!-- Б Р А У З Е Р -------------------------------------------------------------------------------->
До цієї групи ми відносимо сорти європейського винограду. Ці сорти мають високі смакові якості, великі ягоди, красиве гроно, але уражуються хворобами, мають низьку зимостійкість — до мінус 16—18оС. Тому в умовах Лісостепу та Полісся України вирощування їх можливе лише за надійного укриття взимку.
Рекомендовано робити це в такий спосіб. Після осіннього обрізування вздовж ряду викопують канавки глибиною 10—20 см, укладають у них рукави і пагони, накривають їх тим, що є: дошками, шифером, руберойдом, обрізками покрівельного матеріалу тощо. А вже на них насипають шар землі завтовшки 20—40 см. Грунт таким чином захищає від морозів, а покривні матеріали від випрівання вічок.
Для захисту від хвороб ці сорти потребують спеціальної обробки. Робота значна, але величина і якість урожаю окуповують важку працю. Ця група сортів є донорським генетичним матеріалом у селекції нових сортів винограду завдяки великоплідності та високим смаковим якостям.
Звенигородський білий
Виведений А.О.Кондрацьким шляхом схрещування сортів Мадлен Анжевін х Золотистий ранній. Кущі середньорослі. Грона великі, 300—400 г, нещільні, видовжені. Ягоди великі, масою 4 г, солодкі, з сильним мускатним ароматом,
білого кольору. Сорт врожайний. Раннього строку достигання. В умовах Києва достигає 23—26 серпня. Потребує укриття на зиму і захисту від мільдью.
Кардинал
Київський білий
Отриманий А.О.Кондрацьким від схрещування сортів Золотистий ранній х Мускат гамбурзький. Кущі сильнорослі. Лоза визріває добре. Листки великі, слаборозсічені. Грона видовжені, щільні, масою 300—400 г. Ягоди світло-зеленого кольору, масою 3—5 г, солодкі, з сильним мускатним ароматом. Сорт середнього строку достигання. В умовах Києва достигає в першій декаді вересня. Високоврожайний сорт.
Горошіння ягід не спостерігається навіть за несприятливих для запилення умов. Сорт витримує короткочасні морози до мінус 20оС.
Потребує укриття на зиму та захисту від мільдью. Рекомендоване обрізування на 5—7 вічок.
К-757
Виведений А.О.Кондрацьким шляхом схрещування· сортів Кабасма х Амурський х Перлина Саба. Кущі сильнорослі. Листки середнього розміру, слаборозсічені, неопyшені. Грона нещільні, видовжені, з крилами, середнього розміру. Квітки функціонально жіночі. Ягоди невеликі, 2—3 г, білого кольору, солодкі на смак, зі слабким мускатним ароматом. Сорт достигає в третій декаді серпня.
Стійкий до морозу та хвороб. Не вибагливий до умов вирощування.
Інколи використовується в селекції як донор комплексної стійкості. Рекомендоване обрізування на 5—7 вічок.
К-ОІ9
Виведений А.О.Кондрацьким від вільного запилення сорту Мадлен Анжевін. Кущі середньорослі. Грона великі, нещільні. Ягоди великі, масою 5 г, чорного кольору, з
простим солодким смаком. Сорт високоврожайний, раннього строку достигання. Потребує укриття на зиму та профілактичної обробки проти мільдью.
К-1100
Виведений А.О.Кондрацьким шляхом схрещування сортів Е-О19 х Золотистий ранній. Кущі сильнорослі. Грона великого розміру, можуть бути масою до 1 кг, видовжені, нещільні.
Ягоди великі, масою до 7 г, круглі, білого кольору, солодкі, з приємним мускатним смаком і ароматом. Сорт середньопізнього строку достигання. В умовах Києва достигає 10—15 вересня. Потребує укриття на зиму та профілактичної обробки проти мільдью.
Кодрянка
Виведений Молдавським НДІ виноградарства шляхом схрещування сортів Молдова х Маршальський. Кущі сильнорослі, лоза визріває добре. Грона великі, масою 400—500 г, конічні, не дуже щільні. Ягоди великі, масою
6 г і більше, темно-фіолетового кольору, видовжені, з солодким смаком. В умовах Києва сорт достигає в кінці серпня. Стійкий до мільдью та грибкових хвороб. Потребує укриття на зиму. Вимагає високої агротехніки. Сорт схильний до переобтяження врожаєм.
Краса Півночі (Ольга)
Виведений ЦГЛ ім. І.В.Мічуpинa шляхом схрещування сортів Зоря Півночі х Тайфі рожевий. Кущі сильнорослі, лоза визріває добре. Грона середнього розміру, масою 250 г, конічні, нещільні, з крилами. Ягоди великі, майже круглі, молочно-білого забарвлення. 3 простим солодким смаком. Сорт дуже врожайний.
Достигає в кінці серпня. Характеризується підвищеною морозостійкістю. Сильно уражується мільдью, стійкий до cіpої гнилі.
Перлина Зала (Заладьондьо, Заладенде)
Сорт угорської селекції, виведений шляхом схрещування сортів Сейв Вілар 12-375 х Перлина Саба.Кущі середньорослі, лоза визріває добре. Грона середнього розміру, масою 200—250 г, конічні, середньої щільності. Ягоди середнього розміру, до 3 г, ледь жовтуватого кольору, солодкі, з легким мускатним присмаком. Сорт дуже врожайний.
Достигає в кінці серпня. Потребує укриття на зиму. Абсолютно стійкий до мільдью та грибкових захворювань.
Перлина Сабо
Сорт угорської селекції. Виведений шляхом схрещування сортів Бронештрабе х Мускат Оттонель. Кущі середньорослі, лоза визріває добре. Грона середнього розміру, масою 130 г, циліндроконічні, нещільні.
Ягоди дрібні, масою до 2 г. Колір ягід жовто-зелений, смак солодкий, сильний мускатний аромат. Сорт дуже раннього строку достигання. В умовах Києва достигає 10 серпня. Врожайність середня. Потребує укриття на зиму. Уражується мільдью та грибковими хворобами.
Плевен стійкий (V-25/20)
Сорт болгарської селекції, виведений шляхом схрещування сортів Плевен х Сейв Вілар 12-375. Кущі сильнорослі, лоза визріває добре. Грона великі, масою 750 г, конічні, помірної щільності.
Ягоди великі, масою 4—5 г, овальні, світло-жовтого кольору. М'якуш щільний, смак солодкий, з мускатним ароматом. Сорт врожайний. В наших умовах достигає 18—23 серпня. Потребує укриття на зиму. Стійкий до мільдью та грибкових хвороб.
Славутич
Отриманий А.О.Кондрацьким від схрещування сортів Перлина Саба х Рояль Віньярд. Кущі середньорослі. Лоза світлого кольору, визріває добре. Листки великі, слаборозсічені. Грона округлі, одномірні, масою 400—500 г, щільні. Горошіння ягід не спостерігається.
Ягоди золотаво-зеленого кольору, масою 7—8 г, смак характеризується гармонійною збалансованістю вcіx показників, з тонким, приємним мускатним присмаком і ароматом. За смаковими якостями сорт є одним з кращих в колекції. У шкілці укорінюється добре. Сорт врожайний.
В умовах Києва достигає 23—28 серпня. Уражується мільдью на рівні 2—3 балів. Рекомендоване обрізування на 5—6 вічок.