|
…Важкі грона соковитого винограду, про які ми мріємо ще навесні і чимало яких з'являється на прилавках торговельних точок наприкінці літа і восени, спокушують нас. Мабуть, не варто себе стримувати і не слід втрачати можливість поласувати солодкими ягодами. Адже виноград — це справжня комора вітамінів і мікроелементів, які підтримають наше здоров'я, допоможуть застерегтися від застуд, інфекцій та різних хвороб. Ліки від усіх хвороб Виноградолікування, або ампелотерапія, — один з най- стародавніших способів боротьби з різними недугами. Існує методика, згідно якої можна розпрощатися з цілою низкою різноманітних захворювань. Для цього слід харчуватися протягом двох тижнів лише одним виноградом. Однак, проводити подібну "екзекуцію" в домашніх умовах не варто — без медичного контролю таке лікування може тільки зашкодити. Втім, це зовсім не означає, що не слід вживати цілющі ягоди.Отож, пропонуємо кілька порад, якими варто скористатися під час лікування виноградом. > Ягоди винограду злегка подразнюють дихальні шляхи, полегшуючи відділення мокротиння й пом'якшуючи кашель. А сік, вичавлений з недостиглого винограду, знімає гарячку при застуді, його також можна використовувати для полоскання горла, яке болить. > Склянка виноградного соку забезпечує добову потребу організму у вітамінах групи В, які відповідають за злагоджену роботу нервової системи, допомагають позбутися лупи і прищів на шкірі, подолати втому і депресію. > Виноград багатий на біофлавоноїди. Саме ці речовини запобігають передчасному старінню, захищають клітини людського організму від раку і знижують імовірність серцево-судинних захворювань. > Сонячні ягоди нерідко рекомендують включати до раціону людям, які страждають на анемією. Справа в тому, що великий вміст заліза робить виноград просто незамінним при цьому захворюванні. Якщо ж анемія вам не загрожує, то зайва "порція" цього мікроелемента вам не зашкодить. Пам'ятайте, що залізо чудово впливає на колір шкіри. > Містить виноград і кальцій, який зміцнює кістки і зуби. Є в ньому й речовини, які нейтралізують бактерії, що викликають карієс, тож ці ягоди цілком можуть стати надійним союзником стоматологів. > Велика кількість глюкози перетворює виноград на чудовий тонізуючий засіб. Якщо ви перевтомилися — з'їжте кілька виноградин, і сили швидко відновляться. > Шанувальники здорового харчування цінують вино- град за його здатність виводити з організму токсини й знижувати рівень шкідливого холестерину в крові. А відтак — у любителів винограду є всі шанси уникнути проблем з судинами. > Під час захворювання на ангіну, фарингіт, ларингіт тощо рекомендують застосовувати настій з відвару сухих листків винограду (1 столова ложка на склянку окропу, на- стояти 20 хвилин). Вживати по 0,5 склянки 2—3 рази на день. > Виноградний сік і ягоди мають сечогінну, потогінну та легку проносну властивості, що необхідно обов'язково враховувати. Окрім того, при вживанні винограду у людей злегка знижується кров'яний тиск, поліпшується робота серця. Однак, незважаючи на всю користь, яку можуть подарувати нам сонячні ягоди, деяким людям не варто занадто захоплюватися вживанням винограду. Зокрема, слід пам'ятати, що хворим на діабет, виразкову хворобу шлунка, хронічні коліти багато винограду протипоказано. Підготував Р. Овсієнко
|
сделать стартовой | в избранное |
|